Restauracja usytuowana jest w samym sercu obiektu Śląskie Rancho. Urządzona w stylu rustykalnym – ze ścianami wyłożonymi jasnym drewnem zachęca do rozkoszowania się daniami kuchni śląskiej i tradycyjną kuchnią polską. W restauracji znajdują się dwie sale, każda na 80 miejsc, umożliwiające organizację szerokiej palety przyjęć okolicznościowych (wesela, komunie, chrzciny, jubileusze) i imprez firmowych (szkoleniowe, integracyjne, bankiety), to również doskonałe miejsce na rodzinny obiad, romantyczną kolację przy świecach czy towarzyskie spotkanie.

W restauracji na piętrze jest także przytulny pokoik mansardowy – na mniejsze, kilkuosobowe spotkania lub, jak potrzeba – na wypoczynek, podczas wesel czy szkoleń.

Restauracja serwuje potrawy kuchni śląskiej oraz tradycyjne polskie dania w atrakcyjnym, finezyjnym wydaniu. Wśród zakąsek na szczególne wyróżnienie zasługuje, ze wszech miar godna polecenia – deska wyrobów regionalnych (krupniok, żymlok, leberwuszt i presswuszt z ogórkiem małosolnym). Wyśmienite są także serwowane zupy, wśród których nie mogło zabraknąć żurku śląskiego z jajkiem, który podawany jest w
chlebowym kociołku.

Można zjeść również typowy śląski obiad z roladą wołową, modrą kapustą i kluskami. Nie mniejszych doznań kulinarnych dostarczą smakoszom także – pieczone udko z gęsi podawane z sosem żurawinowym, kluskami i czerwoną kapustą, łosoś z grilla w sosie z zielonego pieprzu podawany z talarkami ziemniaczanymi oraz różyczkami brokuł a na deser krucha babeczka z prażonymi jabłkami i gałką lodów.